Kuntien tilintarkastuksen laatu ja toimivuus : Nykytila ja kehittämistarpeet

Lasse Oulasvirta, Asko Uoti, Hannu Ojala, Jani Saastamoinen, Jarkko Pesu, Jaana Kettunen, Mikko Paananen, Heta Lindgren, Veera Anttila, Kimmo Kurki

Research output: Book/ReportCommissioned report

Abstract

Tutkimushankkeen tavoitteena oli selvittää, miten hyvin kuntien ja kuntayhtymien tilintarkastus täyttää sille laissa asetetut tavoitteet hallinnon ja talouden laillisuuden varmentajana. Tutkimusraportissa esitetään useita toimenpide-ehdotuksia ja lainsäädännön kehittämisehdotuksia.

Kunnallisen tilintarkastuspalvelun tilaajat ovat asiakkaan roolissa saamaansa palveluun valtaosin tyytyväisiä. Kuntien ja kuntayhtymien hankintaosaamisessa esiintyy kuitenkin puutteita. Lisäksi kunnallisen tilintarkastuksen laadussa on PRH:n toimeksiantokohtaisissa laaduntarkastuksissa havaittu suhteellisen runsaasti puutteita. Tilintarkastusmarkkinoilla kuntatilintarkastusta tarjoavien yhteisöjen supistuminen on myös huolestuttavaa. Yksi ongelma kilpailutuksessa on tarjouspyyntöjen valintakriteeristön hintapainotus ja tarkastuspäivien lukumäärän kiinnittäminen etukäteen. Tilintarkastuksen kilpailutus näyttää johtaneen alhaisiin tarkastushintoihin ja siihen liittyen sellaiseen tarkastuspäivien määrään, joka on riski julkishallinnon hyvän tilintarkastustavan toteutumiselle. Em. ongelmiin liittyy kyselyissä ja haastatteluissa ilmi tullut toive julkishallinnon hyvän tilintarkastustavan nykyistä selkeämmästä määrittelystä. Toiveita esitettiin myös tilintarkastusvalvonnalle vuorovaikutuksen ja kehittävän otteen lisäämisestä.
Original languageEnglish
Place of PublicationHelsinki
PublisherValtioneuvoston kanslia
Number of pages144
ISBN (Print)978-952-383-025-7
Publication statusPublished - 26.02.2020
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameValtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja
PublisherValtioneuvoston kanslia
No.11
Volume2021
ISSN (Electronic)2342-6799

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Kuntien tilintarkastuksen laatu ja toimivuus : Nykytila ja kehittämistarpeet'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this