Svenskan i Finland 21

  • Stolt, S. (Talare: Presentation)
  • Jannika Lassus (Talare: Presentation)

Aktivitet: Deltagande i eller organisering av evenemangArrangemang av / deltagande i konferens, workshop, kurs, seminarium

Beskrivning

Språkförändringar och samhälleliga förändringar går hand i hand och det är ofta unga språkbrukare som är språkliga förnyare eller innovatörer. Det verkar höra till att äldre oroar sig över de ungas förflackade språk och noterar påverkan från andra språk (t.ex. Melin-Köpilä 1996). I vårt föredrag presenterar vi en korpusbaserad analys av svenskan i studentexamensprovets skrivkompetensprov i modersmål och litteratur (2021–2022). Som material används den begränsade korpusen Studex 21–22 som finns i den finländska språkbanken (Lassus u.å.). Studentexamensprovet i modersmål och litteratur får en allt större betydelse i antagningen till högre utbildning och i provet i skrivkompetens förväntas ett idiomatiskt och normenligt språkbruk. Ifall resultaten sjunker försvåras möjligheterna att få en studieplats genom betygsantagning och en förändring av språkbruket påverkar också studierna efter gymnasiet och senare i arbetslivet.

Forskning om finlandssvenska ungas skrivande och språkkunskaper visar att en tidigare generation hade provinsialismer i sitt språk (Melin-Köpilä 1996) och vissa brister i fråga om hur idiomatiskt språket är (Leinonen & Tandefelt 2000). I föredraget presenterar vi exempel på innovativt svenskt språkbruk som ligger nära eller korsar gränsen för normavvikelser. Analyserna görs genom korpussökningar och berör aktuella språkförändringar (som beskrivs av bl.a. Bylin & Melander 2023 och Lind Palicki & Svensson 2023) och fenomen som tidigare forskning visat vara relevanta. Vårt fokus är hur idiomatiskt språkbruket är, om finlandismer används samt hur spår av språkkontakt med engelska och finska syns i de ungas språk i dag.
Period03.10.202404.10.2024
Typ av evenemangKonferens
Konferensnummer21
PlatsUleåborg, FinlandVisa på karta
OmfattningInternationell